Жертвите от протестите срещу венецуелския президент достигнаха 37

00:05, 06 май 17 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на април досега 37 човека са загинали в резултат на масовите улични акции във Венецуела срещу президента Мадуро. Това съобщи днес лидерът на опозицията Енрике Каприлес. Информацията бе потвърдена и от Главната прокуратура, която добави още, че до 4 май включително ранените в антиправителствените манифестации в страната са били 717 души. Най-голяма част от загиналите (18) е регистрирана в столицата Каракас, където напрежението между полиция и протестиращи продължава да расте. Това съобщи БГНЕС.

Акциите, продължаващи вече цял месец, участниците в протестните шествия изразяват недоволството си към опитите на венецуелския президент Николас Мадуро да консолидира властта си. Техните искания включват възстановяване на конституционния ред, оставка на членовете на Върховния съд и нови избори. Очаква се те да продължат с протестните си действия, докато Мадуро не подаде оставката си.

Причините за масовите демонстрации из цялата страна са последните решения, които обостриха и без това тежката политическа и икономическа криза в страната. Сред тях са опитът на Върховния съд да изземе законодателните функции на водения от опозицията Конгрес - единствената институция в страната, която не бе под контрола на президента Николас Мадуро и приближените му. Освен това миналата седмица венецуелските власти наложиха забрана на опозиционния лидер Енрике Каприлес, с която те го лишиха от 15-годишна обществена служба и го възпрепятстваха да участва в общите изборите следващата година. Последната искра, запалила бунтовете през последната седмица бе желанието на държавния глава да създаде нова конституция, която обаче да бъде написана от орган на "народа", заобикалящ водения от опозицията Конгрес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама