Гергьовден празнуват в Старозагорско

07:00, 06 май 17 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Стара Загора и околните села се организират различни празнични прояви по повод Гергьовден – Ден на храбростта и на животновъда.

Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур” организира празник за старозагорци и гостите на града навръх Гергьовден. На 6 май в Аула на „Бага-тур”, който се намира  в зоопарка ще има вълнуваща програма.

Разкази за храброто ни минало, интересни нрави и обичаи по българските земи, разказани от Поли и Радост Гънчеви ще  дадат началото на празника. Пред очите на посетителите ще оживеят легенди за юначни подвизи и зли демони, красиви девойки и смели амазонки.

Всеки желаещ ще може да изпробва и уменията си с древните български оръжия меч, бич и лък, както и в язденето на кон. Проявилите смелост да се включат в празничните занимания, ще имат шанс за награда.

За празника, който започва в 13.00 часа, ще има и специално изградена площадка с тематично подреден кът и бял кон, на който всички желаещи ще могат да се снимат за спомен.

Навръх Гергьовден, от 11.00 часа, в парк „Ал. Стамболийски“ (Алана) в Стара Загора, започва музикално -танцовият спектакъл под наслов „Овчари влизат в село, камбани бият, мале ле, момци си люлки люлеят“. Изпълнител е Ансамбълът за народни танци и песни „Зорница“ при Народно читалище „Св. Св. Кл. Охридски 1858“.

Празник под „Зелен, зелен Гергьовден“, организиран от НЧ „Пробуда 1928 г.“ ще се проведе в село Сулица.

Тържествена света литургия от 12.00 часа, в храма „Свети Георги Победоносец“, в с. Хрищени поставя началото на празника на селото. Празничното веселие „Зелен, зелен Гергьовден“, със специалното участие на оркестър „Авлигите“ на площада в селото, е от 14.00 ч.

Тържеството за празника на с. Арнаутито на 6 май – Гергьовден, ще започне в 18,30 ч. на площада пред читалището.

Същият ден на площада пред Община Стара Загора в 17.00 ч. ще започне Празничен концерт на ансамбъл „Нашенци“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама