Пренасят мощите на св. Георги в храм „Св. св. Кирил и Методий“

07:00, 06 май 17 / Култура 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ритуал за пренасяне на частицата от мощите на свети Георги в най-големия градски храм „Св. св. Кирил и Методий“ е част от днешната програма по случай 6-и май - Гергьовден, Ден на храбростта и българската армия. Реликвата бе дарена на Бургас от манастира Ксенофонт в Света гора. Временно тя се съхраняваше в църквата "Св. Богородица", но след укрепването и ремонта на представителния бургаски катедрален храм тя ще бъде преместена, за да остане там.

Пренасянето ще извърши от 11,00 ч. Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий, ескортиран от други духовници и български войници. Още същия ден бургазлии могат да влязат в храм „Св. св. Кирил и Методий“ и да се поклонят пред мощите на светеца.

По традиция Гергьовден ще бъде отбелязан в Бургас с тържествени ритуали по полагане на венци и цветя при паметника на 24-ти пехотен черноморски полк пред Военния клуб (10,30 ч.) и водосвет за здраве и благоденствие на българските воини от гарнизон Бургас на площад „Св. св. Кирил и Методий“ (11,30 ч.).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама