Великобритания публикува план за замърсяването на въздуха

08:59, 06 май 17 / Свят 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британското правителство публикува плановете си за справяне със замърсяването на въздуха, на фона на нарастващата загриженост за общественото здраве.

Очаква се местните власти да създадат "зони за чист въздух" в най-горещите точки, където нивата на азотен диоксид многократно са превишили нормата. Разписани са и действия за насърчаване на дизелови двигатели, които отделят по-малко въглероден диоксид.

Планирани са инфрастрактурни проекти за подобряване на движението по пътищата, улеснено ползване на електрически автомобили и монтиране на нови, по-чисти двигатели за обществените автобуси и тежкотоварните превозни средства.

По думите на министъра на околната среда Андреа Лийдсъм, планът предлага „здрав разум“. Дъг Пар от „Грийнпийс“ обаче твърди, че предложенията са неясни и не предлага реални действия за край на „дизеловата ера“.

Каролин Лукас, съпредседател на Зелената партия, заяви: "Правителството стои безучастно, докато Великобритания се задушава. Този слаб план няма да стигне достатъчно далеч, за да се справи с извънредната ситуация в областта на общественото здраве".

Повече от 40 000 смъртни случая на Острова годишно се дължат на атмосферното замърсяване, сочи миналогодишно изследване на Кралския колеж в Лондон. Нечистият въздух играе важна роля в много от основните здравни предизвикателства на нашето време - от астма до рак, затлъстяване и дори деменция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама