Хърватия: Рециклираните послания на ЕС за Западните Балкани са опасни

09:05, 06 май 17 / Свят 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хърватският премиер Андрей Пленкович изрази съжаление от факта, че разширяването на Европейския съюз /ЕС/ не е сред основните приоритети на днешната Европейска комисия /ЕК/. "Използването на рециклиран речник при докладите и препоръките за Западните Балкани е нещо много лошо", каза Пленкович по време на лекцията си в Дипломатическата академия във Виена на тема "Бъдещето на ЕС". Това съобщиха от БГНЕС

Според него има и нещо още по-лошо, защото след девет години, на последното заседание на Съвета на ЕС през месец март, е била водена дискусия за Югоизточна Европа. "Последните заключения за Западните Балкани бяха взети през 2008 година. Трябваше да минат девет години за да се каже нещо за региона. Според мен това не е добре", подчерта хърватският министър-председател и добави, че е очаквал по-амбициозен и по-окуражителен речник.

"Много добре правя разликата между новото и рециклираното. Рециклираният речник от преди девет години не е добро послание за лидерите от региона", заяви Андрей Пленкович.

Страните с по-високо ниво на демокрация остават с впечатлението, поради ставащото на Балканите, че тези държави все още не са узрели...Когато наблюдавате събитията от разстояние - политическата криза, че няма диалог между управляващи и опозиция, тогава оставате с впечатлението, че на тези държави им е нужно още време за да узреят. Докато има подобни сигнали, трудно е да се очаква, от държавите от региона да работят за бързото присъединяване", каза още Пленкович и поясни, че еврокомисарят Йоханес Хан има тежка задача.

Хърватският премиер подчерта, че всички държави от Балканите се стремят към напредък по пътя за членство в ЕС, но се намират на различни нива от развитието си. Според него Черна гора е най-напред по този път, докато Сърбия наваксва, а Босна и Херцеговина след дълго време е успяла да напарви необходимите стъпки и Драган Чович от председателството на страната е имал тежката задача да подаде молбата за членство в ЕС.

По отношение на напускането на Великобритания на ЕС той смята, че не е било много разумно да провеждаш референдум след като предварително знаеш отговора без да има допитване. Според него напускането на Великобритания на ЕС ще отслабне както нея, така и самият ЕС.

"На глобално ниво е необходимо ЕС да увеличи влиянието си. За тази цел ЕС има множество инструменти, които други рядко притежават. При кризите ЕС трябва да докаже, че може да защитава европейския проект и да го надгражда, въпреки ненужно организирания референдум. В тази ситуация е необходимо политическо лидерство, но и разбиране от страна на гражданите", подчерта Пленкович. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама