Красен Кралев награди Мария Гигова с най-високото държавно отличие в областта на спорта

09:20, 06 май 17 / Спорт 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Красен Кралев награди Мария Гигова с почетния знак на Министерството на младежта и спорта „Венец на победителя“ – най-високото държавно отличие в областта на спорта в Република България. Церемонията беше част от официалното откриване на Световната купа по художествена гимнастика Sofia World Cup в зала „Арена Армеец“, на което присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, главният съдия на турнира и вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Петрова, състезатели, треньори и стотици фенове на красивия спорт. Предаде БГНЕС.

Почетният знак „Венец на победителя“ беше връчен на трикратната абсолютна световна шампионка Мария Гигова, член на Техническия комитет на Международната федерация по гимнастика и член на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика, по повод 70-годишния й юбилей.

„Изразявам своето огромно възхищение от таланта, труда и успехите на Мария Гигова. Тя е легендарен спортист, който даде огромен тласък за развитието на художествената гимнастика и в момента продължава да влага цялото си сърце, душа и усилия за този спорт”, заяви Кралев и се поклони пред легендарната гимнастичка.

Министърът изрази радостта си, че вторият му мандат стартира с откриването на Световната купа в най-красивия спорт – художествената гимнастика. В надпреварата участват 9 ансамбъла, както и 48 гимнастички от 27 държави. Кралев подчерта, че българските състезателки дават сериозна заявка за бъдещи успехи и постоянно присъствие в световния елит и изрази увереност, че на следващите Олимпийски игри ще има удоволствието да ги поздрави с поредния голям успех.

„Организацията на състезанието е перфектна, но аз не съм и очаквал друго. Българската федерация по художествена гимнастика и Илиана Раева винаги работят на много високо ниво. Световната купа е една от последните репетиции преди голямото събитие, на което догодина България ще бъде домакин в най-българския спорт – Световното първенство. Това е голяма отговорност и задължение, но нямам никакви притеснения, че ще се справим отлично. Очаквам блестящо представяне от нашите момичета. Ансамбълът ни тръгва много силно, състезателките в индивидуалните дисциплини също са на високо ниво. Така че очаквайте четири вълнуващи години с момичетата от художествената гимнастика“, допълни Кралев.

Министърът отново акцентира, че сред основните приоритети на ММС са приемането на новия Закон за младежта и спорта, подобряване на спортната инфраструктура и реновиране и изграждане на спортната база в училищата.

„Искаме да възстановим уважението към физическото възпитание в системата на българското образование. Защото без да обърнем внимание на българските деца няма как да имаме елитен спорт. Не може само 30 процента от нашите деца да спортуват и да очакваме, че ще има конкуренция в елитния спорт и ще даваме сериозен отпор на големите европейски и световни сили. Започваме мащабна работа за строителство и обновяване на училищните физкултурни салони. ГЕРБ е единствената политическа партия, която в последните 50 години обърна внимание на този въпрос. От 2700 училища 300 нямат салони, 400 са с пригодени помещения, които не стават за спорт, а останалите са амортизирани. През следващите четири години са предвидени 130 млн. лв. за изграждане на нови физкултурни салони, но това е процес, който няма как да бъде завършен само в този мандат. Той трябва да продължи до постигане на желания резултат“, завърши министър Кралев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама