Радев: Нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст

10:53, 06 май 17 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има дати в историята ни, които ни зареждат с вяра и оптимизъм и които изпълват сърцата ни с гордост. Такава е датата 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. На този светъл християнски празник – Гергьовден, по силата на една красива българска традиция, нашият народ засвидетелства признателност към своята армия.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия, предаде БГНЕС.

Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството. Почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважение към нашите ветерани и към хората с пагони, които с професионализъм и себеотрицание защитават родината. В съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст, завидна е прозорливостта на първите държавници от нашата нова история, които заявяват, че трябва да се действа устремно, решително и силно за изграждане на силна българска войска. Устремът на младата ни войска прераства в храброст и славни победи в Сръбско-българската война от 1885 г. през Балканската и Първата Световна войни. Българската армия е носител на свещения идеал за национално единение. Подвизите на войската ни остават в народната памет като неразрушими опори на националната гордост, а нашето бойно изкуство влиза в учебниците на европейските и световни военни академии, заяви Радев.

Българският войник даде и своя достоен принос в победата над хитлерофашизма през Втората Св. война. Мирът през последните 7 десетилетия се дължи и на българските офицери, сержанти и войници, които въпреки историческите превратности, не се отклониха от своето призвание да бъдат готови да бранят родината, каза още Радев. Очаквайте подробности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама