Община Девня дава до 1500 лв. за лечение на безплодие

12:05, 06 май 17 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 1500 лева на календарна година отпуска Община Девня на бездетни двойки и съпрузи за различни ин витро изследвания и процедури.Сформираната със заповед на кмета Свилен Шитов общинска комисия вчера одобри постъпило в края на март заявление за финансова помощ от двойка с репродуктивни проблеми, живееща на семейни начала. 

За бъдещите ин витро процедури мъжът и жената ще използват собствен генетичен материал, поради което размерът на отпуснатата им общинска помощ е 1000 лева. С 500 лв. повече администрацията дава на двойки, на които им се налага да използват донорски материал. 

Условието за отпускане на общинска помощ е кандидатстващите да са български граждани. Ако са женени, и двамата да са с постоянен адрес в Девня за последните 3 години, а ако живеят на семейни начала – поне единият от тях. Желаещите да станат родители могат да кандидатстват за финансова помощ еднократно всяка календарна година. На изследвания и процедури те трябва да се подлагат само в лицензирани за целта клиники, предупредиха от общинската комисия. 

Отпускането на финансови помощи за лечение на безплодие става съгласно утвърден от Общинския съвет правилник, който бе гласуван от местния парламент в началото на миналата година. В комисията, която гледа заявленията на кандидатите, влизат представители на общинската администрация, съветници от постоянната комисия по здравеопазване и социална политика, акушер-гинеколог и представител на НПО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама