Китарович: Пленкович има легитимността да ръководи хърватското правителство

13:08, 06 май 17 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Андрей Пленкович има легитимността за по-нататъшното ръководене на правителството, заяви хърватският президент Колинда Грабар Китарович. Според нея възможността за предсрочни избори в страната е "изключена до местните избори", а след това „ще видим какво ще правим“. Това съобщиха БГНЕС.

Анализаторите обаче смятат, че да има предсрочни избори, защото сега е необходима стабилност и продължаване на реформите, предаде ТАНЮГ.

В интервю за телевизия РТЛ Китарович посочи, че Хърватия е сравнително млада демокрация и се учи от всичко това, а има елементи, които не са разписани в Конституцията и законите и затова очевидно ще трябва да се поработи върху тези документи.

„Мисля, че след местните избори всички ще знаем много повече. Днес моите събеседници настояват, че тогава с много повече отговорност ще пристъпим към решаване на проблемите“, каза тя след среща с ръководителите на депутатските клубове.

Китарович добави, че "мнозинството трябва да се уважава, без значение колко е крехко, защото винаги е така в демократичните системи".

„Мнозинството ще представлява гласа на избирателите. Разбира се, ще видим каква ще бъде ситуацията след местните избори“, каза държавният глава.

Тя добави, че е разочарована от факта, че вижда трето поред правителство през мандата си.

„Това ни забавя. Решения не се взимат и аз по някакъв начин съм блокирана, защото всяка инициатива се усеща в предизборен контекст. Бих искала накрая да тръгнем напред“, коментира още Китарович.

БГНЕС припомня, че правителствената криза в Хърватия започна, когато Пленкович уволни четирима министри – членове на МОСТ, защото те се обявиха срещу финансовия министър.

Ябълката на раздора се оказа „Агрокор” - най-голямата частна компания в страната, която се занимава с производството на хранителни стоки и с търговия на дребно. Фирмата е в дългова криза, задълженията й пред руски банки са за около 1,3 млрд. евро (около 30% от общия дълг).

В началото на април правителството прие закон за въвеждането на държавно управление в компанията и начало на процедура по преструктуриране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама