Исмаил Хания е новият лидер на „Хамас“

15:23, 06 май 17 / Свят 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Исмаил Хания е новият лидер на „Хамас“, стана ясно след вътрешните избори във формацията. Това предаде БГНЕС. До момента той беше ръководител на палестинското ислямистко движение за Ивицата Газа и се очаква да остане отговорник за региона.

Така Хания замества досегашния лидер Халед Мешал, който живее в изгнание в Доха, а и вече достигна лимита си от два мандата на поста.

В първите дни на май „Хамас“ промени за пръв път в своята история политическата си програма. Тя прие идеята за палестинска държава в границите от 1967 г., като настоя за „политическия“, а не религиозен характер на конфликта си с Израел.

В документ на арабски и английски език се казва, че движението добавя в хартата си от 1988 г. следния текст: „Установяването на напълно суверенна и независима палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Йерусалим е формула за национален консенсус“. Документът съдържа 42 точки и бе публикуван онлайн на сайта на организацията.

Друга важна точка в тези допълнения е разграничаването на евреите като „религиозна общност от една страна и от друга - окупацията и ционисткия проект“. В текста е заложено и дистанциране на "Хамас“ и египетските „Мюсюлмански братя“.

От кабинета на палестинския премиер Бенямин Нетаняху окачествиха новия документ като „лъжлив“.

"Хамас“ е считана за терористична организация от САЩ, ЕС и Израел, а много от лидерите й са обект на санкции.

Допълвайки за пръв път от близо 30 г. своите основополагащи текстове, тя се опитва да се върне в международните преговори, смятат експерти.

Основната промяна е признаването на държавата Палестина в границите от 1967 г., преди израелската окупация на Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама