Стотици млади възрожденци на среща във Военна академия

16:09, 06 май 17 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици деца, представители на клубове “Млади възрожденци” от всички краища на страната, се събраха на трета национална среща, предаде БГНЕС.

Основната цел на клубовете “Млади възрожденци” е утвърждаване на национално патриотичните ценности и идеали сред учениците и съхраняване на българската идентичност и облик в Европейския съюз. Клубовете поддържат и развиват интереса на децата към българската история, литература и култура, както и към социалните дейности и спорта. Те са под методическото ръководство на Общобългарския комитет “Васил Левски”.

Тази година България официално чества 180-ата годишнина от рождението на Апостола. Залата на срещата във Военна академия „Г.С. Раковски” събра младите хора и техни учители на тази трета среща. На нея отчетоха, че днес клубовете им са около 300 в страната и в чужбина. Във всички тях членуват около 4000 деца от различни възрасти. Почетен патрон на движението е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Снимка: БГНЕС

12-годишният Йоан е сред тези млади възрожденци, които бяха на срещата. Той е от Видин и е участник в тези клубове. Научил много неща и за Васил Левски и разказва, че той е героят на България, благодарение на когото много хора, тръгват по пътя за Освобождението ни. Младият човек е категоричен, че Левски е нужен и днес. „Защото той трябва да събуди някои хора, които мислят, че да избягаме в чужбина е по-добрия вариант, отколкото да останем в родината ни”, подчерта той.

На срещата беше и лидерът на БСП Корнелия Нинова, поканена от Общобългарския комитет „Васил Левски“. Тя призна, че е била много щастлива да види над 600 деца от клубове „Млади възрожденци”. Те носеха и тениски с лика на Васил Левски и цитираха най-светлите му думи. „Това е много вълнуващо и докато тези деца постъпват така, ще я има България”, каза Нинова. Според нея все повече и повече има нужда от такъв вид дейност в държавата. „Защото и в глобалния свят, в който се намираме, в международните проблеми, които има, все пак патриотизмът и родолюбието трябва да поставяме на първо място и когато и младите възпитаме така, това е обнадеждаващо. Все повече млади да приобщаваме към тази кауза”, заяви Нинова.

Слави Василев, който е син на председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, отбеляза, че смисълът на тези клубове е, че децата трябва да бъдат приобщавани, да им се подаде ръка към реални патриотични дела, които са свързани с нашата история. „Левски да не е само един образ, който седи в класната стая и в учебниците, а Левски е нещо, което всички ние носим в себе си. Баща ми се опитва, чрез клубовете „Млади възрожденци” да покаже на подрастващото поколение, че Левски е с нас и да знае, че това е един образ, който има реален практически смисъл за живота ни”, добави той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама