Поморие посрещна Гергьовден с песните на Валя Балканска

17:03, 06 май 17 25 749 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По традиция на Гергьовден се изпълняват обредни хороводни песни, чиито основен сюжет е свързан със св. Георги Победоносец. Казват, че светецът наглежда посевите, но той е и символ на победата, покровител и патрон на град Поморие, който отбелязва празника си на 6 май.

Днешните тържества преминаха под съпровода на Фолклорен ансамбъл „Родопа”, Гайдарска формация „Орфикус”, Петър Янев и великата Валя Балканска. Изпълненията им събраха стотици жители и гости на града и предизвикаха нестихващи аплодисменти.

 

На външната сцена на читалище „Светлина 1939“ се представи и Общинският духов оркестър, Детският Фолклорен танцов ансамбъл „Раковина”, децата от ДГ „Веселушко“ и малките балеринки от школа „Елеганс”.

В манастир „Свети Георги Победоносец“ беше отслужена тържествена литургия, като лично Сливенският митрополит Иоаникий благослови миряните.

Официални гости на празника бяха новата депутатка Ася Пеева и заместник областният управител на Бургас Севдалина Турманова. Община Поморие бе уважена и от делегациите на Гърция, Унгария, Турция и Румъния, в лицето на: Георгия Бонто Токали – заместник-кмет на община Волос (ресор Нео Анхиало), Миклош Керекеш – кмет на град Аяк, Сейбахатин Вардар – кмет на град Инедже, Волкан Беркай Чакър – заместник-кмет на община Сюлейманпаша, Лехел Ковач – кмет на Трансилвания (град Фаркашлака). Всички те поднесоха своите приветствия за патронния празник на града.

 

Програмата продължава и в неделя, 7 май, с турнир по народни борби „Гергьовден” и открит турнир по спортни танци за купата на Община Поморие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама