Картата със „зони за сигурност“ в Сирия ще е готова до 4 юни

17:20, 06 май 17 / Свят 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия, Турция и Иран ще създадат съвместна работна група за „зоните за сигурност“ в Сирия в рамките на две седмици, за да очертаят проблемните региони, както и да разрешат други оперативни и технически въпроси, свързани със сделката им. Страните ще подготвят картите на зоните в рамките на един месец – до 4 юни, предаде в. „Хюриет“, цитиран от БГНЕС.

Трите държави подписаха днес меморандум по плана за създаване на зони за безопасност в конфликтната страна. Това се случи в рамките на мирните преговори преди три дни в казахстанската столица Астана.

Създаването на зони за деескалация на напрежението предполага, че в тях няма да действа военната авиация, ако се спазва прекратяването на огъня. В документ на сирийската опозиция се споменават четири района за такива места – освен Идлиб, това са централната провинция Хомс, бунтовническият анклав Гута, който е предградие на Дамаск, и южната част на Сирия (провинции Дера и Ал-Кунейтра).

Важно е да се отбележи, че към споразумението са включени контролно-пропускателни пунктове за безпрепятствено движение на невъоръжени цивилни лица и предоставяне на хуманитарна помощ, както и за улесняване на икономическите дейности, както и на наблюдателни места, за да се осигури спазването на разпоредбите за прекратяване на огъня".

Това е временна мярка, чиято продължителност първоначално ще бъде 6 месеца, като автоматично ще бъде удължавана въз основа на консенсус между гарантите.

Съединените щати реагираха предпазливо на споразумението, заявявайки, че "подкрепят усилията, които наистина могат да премахнат ескалацията на насилието в Сирия", но изразявайки загриженост за ролята на Иран и заявявайки, че Русия трябва да осигури спазването му от страна на сирийското правителство.

"Дейностите на Иран в Сирия са допринесли само за насилието, а не са го спрели", посочи говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт в изявление от 4 май. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама