Военният музей разказа във фотоси историята на военния празник

18:12, 06 май 17 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Снимка от парада на победата в Сръбско-българската война от 1885г., как е изглеждал военният парад от 1936 г. Такива интересни факти за празника на армията могат да се научат от фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията в Националния военноисторически музей (НВИМ), предаде БГНЕС.

Изложбата е посветена специално на празника на армията. „Празникът на армията търпи развитие, променя се денят на неговото честване”, разказва зам.-директорът на Военния музей д-р Даниела Цанкова-Ганчева. Така в началото от 1879г. всяка военна част е имала различен ден на честване, избрана на деня на определен светец от църковния календар. След 1885г. във всички полкове участвали във Сръбско–българска война се избира ден, в който има победно сражение.

От 1898г. има общ Празник на победите, отбелязван всяка година на 15 ноември. От 1916г с промяната на календара обаче този ден е 27 ноември.

„Този ден е честван по бойните полета с молебени, водосвети за живите, на знамената, с паради. Даже ген. Владимир Вазов описва как празникът се е чествал на бойното поле” посочи д-р Ганчева.

От 1919г. Празникът на победите се променя, престава да се чества така тържествено, защото на 27 ноември тази година е подписан несправедливият Ньойски договор. „Това вече е ден за протести на българското общество и бавно започва да отпада Денят на победите, празникът на армията. Последното му честване е 1925г.”, отбеляза историкът.

През 30-те години започва да се чества все повече пък денят на храбростта и като ден на армията, официално от 1931г. Най-тържествените паради са били именно тази година и следващата - 1932, особено 1937г., защото тогава се връчват и новите бойни знамена, имало е и заря.

Три години след промените от 1944 година празникът на народната войска е 9 септември, а в периода 1953 – 1990 г. за боен празник е установена датата 23 септември, през 1991– 1992 г. пък е бил 23 август – Денят на победните шипченски сражения. Така е само две години и от 1993 година за празник на армията е определен 6 май.

А днес в традиционната атракция „Експонатите оживяват“ можеше да се разгледат отвътре пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8 и отделенията за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа“, подвижен радиовисотомер ПРВ-11 „Вершина“ и ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“.

С Ден на отворени врати празникът се отбеляза и във филиалите на НВИМ –Военноморския музей и Парк-музея на бойната дружба – 1444 г. във Варна и Музея на авиацията в Крумово, където със свободен достъп за посетителите са самолетите Су-22 и Ан-14. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама