Бекир Боздаг ще говори в САЩ за екстрадицията на Гюлен

19:58, 06 май 17 / Свят 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг ще се срещне с американския си колега Джеф Сешън по въпроса за екстрадирането на ислямския проповедник Фехтуллах Гюлен, живеещ в Щатите. Това предаде в. „Хюриет“, цитиран от БГНЕС, напомняйки, че Анкара обвинява именно Гюлен и неговите поддръжници за опита за преврат от 15 юли миналата година.

Разговорът ще се състои в понеделник във Вашингтон. Боздаг вече е приготвил досиета в подкрепа на искането, твърди изданието. Той ще представи нови доказателства за участието на духовника в опита за сваляне на властта и ще поиска временен арест.

Посещението на правосъдния министър ще се случи десетина дни преди първото посещение на президента Реджеп Ердоган в САЩ след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Визитата му ще се състои в периода 15-17 май.

На 19 юли 2016 г. Анкара изпрати четири досиета за екстрадирането на Гюлен по искане на Вашингтон и поиска временно арестуването му през септември 2016 г. Делегация на Вашингтон от ресорното ведомство дойде в Анкара в края на август 2016 г., за да обсъди този въпрос.

Боздаг също се срещна с бившата си колега Лорета Линч в Щатите през октомври 2016 г. През февруари министърът отново изпрати писмо за екстрадирането на Гюлен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама