Откриха "погребална градина" на 4000 години до Луксор

20:31, 06 май 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Останки от "погребална градина", съществувала преди 4000 години, бяха открити в гробница от епохата на фараоните близо до Луксор в южната част на Египет, съобщава Artprice, цитирана от БГНЕС.

Археолозите знаят за съществуването на тези малки градини благодарение на изображенията им върху скулптури и в стенописи в гробници. За пръв път обаче останки от подобна градина са открити в древния град Тива, днешния Луксор, отбелязват от египетското министерство по въпросите на паметниците на културата.

"Градината вероятно е имала символично значение и е играла роля по време на погребални ритуали", поясни Хосе Галан, ръководител на попадналия на находката испански археологически екип. Останките от градината с размери 3 метра на 2 метра са открити при разкопки във вътрешния двор на гробница, която датира от 2030-1640 г. пр. Христа.

Археолозите открили корени и ствол от дърво на 4000 години, високо около 30 сантиметра, както и съд с фурми и други сушени плодове, които вероятно са били използвани като дарове. В древен Египет мъртвите били традиционно погребвани, заобиколени от предмети, които са ги радвали приживе, за да могат да продължат да им се радват и в отвъдното.

Екипът от археолози е открил и малък храм от кал и камък близо до градините, състоящ се от три каменни плочи – едната е съдържала посвещение на египетските богове Монту, Птах, Сокар и Озирис.

Некрополът Драа Абул Нага се намира близо до известната Долината на царете, където много от фараоните, включително Тутанкамон, са погребани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама