Драгомир Стойнев: Европа не може да бъде стабилна без Русия

08:07, 10 май 17 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Днес е важен ден. Ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези държави, които сложиха край на най-голямата и  най-унищожителната война в историята на човечеството. Днес е ден, в който българите по традиция почитат съветските войни и хилядите загинали в антифашистката съпротива. Днес е ден, в който гледаме назад към опустошената Европа, но виждаме и  първите искри на нейното възраждане и единство”, каза снощи в Стара Загора Драгомир Стойнев, зам.-председател на Парламентарната група на „БСП за България” и депутат от региона. 

Той припомни, че преди 72 години на 9 май  Германия подписа своята безусловна капитулация. Преди 67 години на 9 май в Париж Робер Шуман споделя своята идея за ново политическо обединение в Европа, което да направи войната между европейските народи немислима. 

„Търсено съвпадение или знак за дълбокия разум на историята? Каквото и да е, тези две събития са свързани. Без 9 май 1945 г., нямаше да има 9 май 1950 г., а Европа нямаше да бъде такава, каквато е днес. Двете измерения на тази дата всъщност изразяват победата на съзиданието над разрушението”, коментира Стойнев. 

По думите му сега въпросът е строим или рушим. Не късаме ли неразумно онази тънка, но вечна връзка с руската страна? Тя е първо кръвна, после духовна- чрез общия корен на езиците, поддържана здраво от православието, издържала на исторически сблъсъци, продължаваща и днес, въпреки партийните театри.  

Според старозагорския народен представител, когато България поеме председателството на Европейския съюз, е задължително да се покаже нов, на стратегически мислещи политици, подход към единна Европа, но и към факторите, без която тя не може да бъде стабилна. А един от тези фактори е Русия. Русия, която духовно, културно, религиозно, исторически, икономически и политически е част от Европа и цивилизацията на Европа.

Той призова участниците в шествието на Безсмъртния полк да не позволяват някой да заличи истината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама