Откриха в Сливен кръгла маса с международно участие

09:26, 10 май 17 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кръгла маса с международно участие на тема: „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите” откри областният управител на Сливен Татяна Петкова .

Проявата е част от XIX Национален фестивал на детската книга. Целта на форума е да се анализира четенето като съзнателен процес и факторите, които оказват влияние днес за превръщане на децата и тийнейджърите в активни читатели, както и да се направи преглед на актуалното състояние на националните политики в контекста на тези фактори. Акцентът е върху някои успешни иновативни практики и дейности за повишаване на мотивацията им за четене.

Областният управител поздрави д-р Росица Петрова – директор на РБ „Сава Доброплодни“, за високото качеството на дейността на библиотеката, както и за това, че поддържа и развива превърналия се в емблема и единствен в България Национален фестивал на детската книга.

„Традиция е всяка година, в рамките на Националния фестивал на детската книга, да се провеждат научни форуми с участието на утвърдени творци, литературни критици, издатели, научни работници, преподаватели, библиотечни специалисти от страната и чужбина, посветени на проблемите на детската книга и детското четене. Едно от най-големите постижения на тези форуми е актуалността на темите, които се разискват“, каза Татяна Петкова и пожела успех на форума. Тя увери присъстващите, че винаги ще подкрепя инициативи, свързани с образованието и развитието на децата – приоритет, който е нейна лична кауза.

В двата дена на научния форум с доклади се включват 15 участници от България, Сърбия, Турция, Унгария, Холандия и Русия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама