Изселник от Караманци: Българи и турци трябва да живеем в мир

10:28, 10 май 17 25 561 Шрифт:
Автор:

33 години от събитията около Възродителния процес се навършват днес. На 10 май вечерта през 1984 година започва съпротивата на българските турци около смяната на имената им. Искрата на съпротивата е запалена в минералбанското село Караманци. 

Арестувани са 11 души от селото, 8 от които са осъдени, а близо 120 семейства са насилствено изселени в Турция.

Хасан Коркмаз от Караманци е един от пострадалите при тогавашната власт. Той е едва на 8 години. Заради събранието в местния киносалон, той е един от отведените към ареста в Хасково. Разказва, че не знаел защо е задържан и обяснява, че без обяснения е бил бит в килията. Полицията го задържала за няколко часа, а след това го изпратили в ТВУ. Сред арестуваните е и неговия баща, който бил болен.

„След това семейството ми замина насилствено за Турция, а на мен не ми дадоха паспорт, защото не бях изкарал казарма. Едва след това и аз заминах”, разказа пред Topnovini.bg Хасан Коркмаз, който сега е на 47 години. „Вече всичко е забравено. И българи, и турци трябва да живеем заедно в мир. Но конфликтите не ги правим ние, а политиците”, обяснява още той.

В момента той живее в Турция, на остров. Там били заселени по-голяма част от българските турци, които отишли в южната ни съседка по време на Голямата екскурзия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама