Караниколов: Забранява се приватизацията на държавни акции и дялове

13:12, 10 май 17 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешното заседание на МС се възложи на Министерство на икономиката да подготви законопроект, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, предаде БГНЕС.

Друг важен момент от законопроектът е, че от тук нататък обособени части от имущества на държавни дружества или дъщерни техни ще бъдат продавани ще решение на НС, по предложение на МС. Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага. Под приватизация се разбира и продажба на имоти-частна държавна собственост, които се предлагат от областните управители, съгласуват се с министъра на финансите продажбите, както е и сега в закона.

Караниколов подчерта, че към момента анализите на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол показват, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към Законът за приватизация и следприватизационен контрол са раздържавени. „Останалият пакет се предлага в последните 3-4 години, но без никакъв интерес. Дружествата, които са в забранителния списък са стратегически за българската държава и ще направим всичко възможно от тук нататък те да бъдат развивани“, посочи ресорният министър.

Според Емил Караниколов е изчерпан ресурсът на българската държава за приватизация. Няма да продаваме, от тук нататък ще развиваме дружествата, включително и тези в Министерство на икономиката и други ведомства, като например Военно-промишлен комплекс, заяви още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама