Злоупотреби за половин милион открил освободеният днес областен на Варна

14:29, 10 май 17 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със скандални разкрития за злоупотреби и порочни практики в администрацията си тръгва освободеният днес областен управител на Варна Тодор Йотов. За трите месеца, докато заемаше поста, той открил финансови нарушения на подчинените си за над 500 000 лв. Данните за тях са предадени на Окръжната прокуратура във Варна, която трябва да прецени има ли извършени престъпления. Това съобщи самият Йотов пред журналисти в часа, когато кабинетът „Борисов 3“ решаваше той да бъде сменен на поста с предишния областен управител Стоян Пасев.

По думите му от бюджета са платени близо 2000 литра пропан-бутан, при положение че всички автомобили на областната администрация са на дизел и не разполагат с газови устройства. Служебни коли са били зареждани в различни части на България, без да има командировани служители. Един от автомобилите е претърпял тежка катастрофа, но за това няма доклад от водача му, нито било документирано оставянето му на частен паркинг. След започване на проверка колата била преместена в Девня.

В сериозни нарушения Йотов уличил вече освободен от администрацията служител, който заемал две длъжности – на шофьор и юрист, и получавал две заплати. Освен това имал три фирми, на които периодично се изплащали средства без правно основание. Парите се превеждали от бившата му жена, която работела в счетоводството на областната управа, а майка й управлявала фирмите. Разплитането на мрежата около тези фирми станало причина за скандал, при който вече бившият служител заплашил областния управител и заместника му с физическа саморазправа и се наложило да бъде задържан от полицията. Срещу него е образувано досъдебно производство, а констатациите са предадени на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Друга високопоставена служителка на администрацията пък сама продала без търг държавния имот, който обитавала. Тя също вече е освободена, посочи Йотов.

По думите му разкритията довели до „счетоводна епидемия“ в областната управа. В момента всичките трима счетоводители са в болнични. „Сигурно другата седмица рязко ще оздравеят“, прогнозира Йотов, визирайки днешната рокада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама