Джаз звездата Томи Смит ще свири с Биг Бенда на Националното радио

15:19, 10 май 17 / Култура 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Yes and No” е заглавието на концерта на основателя на Шотландския национален джаз оркестър Томи Смит. То е препратка към една от пиесите, написани от Уейн Шортър. Изключителният саксофонист ще свири с Биг бенда на Националното радио утре (четвъртък) в Първо студио на БНР от 19,30 ч. В програмата е включена авторска музика на Смит, както и композиции на легендарните джаз музиканти Джон Колтрейн и Маркус Милър.

Томи Смит е артистичен директор в джаз секцията на Шотландската кралска консерватория, има издадени 27 соло албума, като първия му е още на 16 години.. Носител е на британските джаз награди през 1989, 1996 и 2002 г. Притежател е на редица други престижни отличия, като тези на BBC Heart of Jazz, Lord Provost Music Award и др.

Участието на Томи Смит е продължение на традицията Биг Бендът на БНР да работи с известни музиканти от българската и световната сцена. С него са свирили Джо Ловано, Кърт Елинг, Симеон Щерев, Стоян Янкулов-Стунджи, Христо Йоцов и много други джаз музиканти. От 2010 г. начело на бенда е пианистът и композитор Антони Дончев. Той е известен с подбора на изключително интересна програма.

Традицията няма да се наруши и утре, като Дончев ще застане и пред пианото. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама