Детска градина „Лудогорче“ в Разград празнува 65-годишнината си

07:00, 18 май 17 25 1998 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С красив празник на сцената на Общинския културен център, днес от 17.30 часа детска градина №2 "Лудогорче" в Разград ще отбележи 65 години от създаването си. Колективът и възпитаниците на детското заведение са подготвили танци, сценки и песни, които ще допълнят празничната атмосфера.

65 години детска градина „Лудогорче” в Разград пише история, съхранява традициите, възпитава личности и им дава успешен старт в живота. Преди 65 години детското заведение става част от Възрожденското начало в града, когато се полагат основите на организирано предучилищно възпитание, съобщи директорът на градината Светла Чавеева.

Твърде далеч в историята остана годината 1951, когато е решено в най-изостаналия квартал на града да бъде построена специална сграда за детска градина, в която да се отглеждат децата на квартал „Добровски”. На 1 март 1952 година става тържественото откриване на втората за Разград детска градина. Бързо разрастващия се квартал изпитва все по-голяма нужда от повече места в детската градина. Така детското заведение много бързо се разраства и наброява четири групи.

1977 година природното бедствие, застигнало страната е пагубно и за детската градина – сградата е напълно разрушена в следствие на голямо земетресение и негодна повече да се отглеждат в нея деца.

През 1982 година тържествено се открива новопостроената просторна сграда, в която ще могат да се отглеждат 144 деца в шест групи. Така вече 65 години колелото на историята се върти.

Обръщаме се с преклонение в годините назад и си спомняме за имена, които в летописа на детска градина „Лудогорче” са изписани с главни букви - дългогодишните директорки – госпожа Гичева и И.Дончева, учителките -  г-жа Аврамова, Ганка Георгиева, Гергина Димитрова, Савка Байкова, Лиляна Енчева, Неделя Керчева, Светла Атанасова. Висок професионализъм, творчески поглед, много любов и всеотдайност са една малка част от това, което те са ни завещали, отбелязва Чавеева.

Високите успехи, многобройните награди от международни и общински конкурси за детска рисунка, иновативния подход и стремежа да прилагат и апробират нетрадиционни форми на работа във възпитателно-образователния процес са достатъчно доказателство, че екипът на ДГ „Лудогорче” работи самоотвержено и всеотдайно.

Всяка година при откриване на новата учебна година и при изпращане на децата от подготвителните групи в училище се извършва ритуалът по предаване и приемане на знамето от старите на новите знаменосци. Тези моменти имат много голяма нравствена стойност и възпитават децата в патриотизъм и родолюбие, формират ценностната система на подрастващите, където ценност е да уважаваш и зачиташ символите на всяка институция.

65 години дворът на детската градина продължава да се оглася от детската глъч и нестихващите игри  на децата. Техните усмивки са достатъчно доказателство за добре свършена работа, за проявения висок професионализъм и спечелено доверие от родителите, а те са партньори в изпълнение на мисията, която всеки от учителите е поел с ясното съзнание, че в работата проба - грешка не може да има. Наградата е в искрените детски усмивки, в погледа на родителите, изпълнен със спокойствие, сигурност и вяра, допълва директорът на ДГ № 2 „Лудогорче” Светла Чавеева.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама