Кандидатите за президент в Иран останаха трима

01:25, 18 май 17 / Свят 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият министър на културата и ислямската ориентация на Иран Мустафа Мирсалим е оттеглил кандидатурата си за президентските избори.

Това се казва в разпространено от консервативната партия Ислямска коалиция, на която той е лидер, съобщение. В него се съдържа и призив на изборите неговите привърженици да гласуват за Ибрахим Раиси. Така броят на претендентите за президентския пост в Иран намаля до трима. Очаква се до балотаж да стигнат претендента за втори мандат Хасан Рохани, подкрепен от иранските реформатори, и бившият главен прокурор Ибрахим Раиси, поддържан от консерваторите. Третият кандидат е бившият министър на промишлеността Мустафа Хашеми Таба.

Първоначално регистрираните кандидати бяха шестима. Кметът на Техеран Мохамед Галибаф и първият вицепрезидент Ицхак Джахангири оттеглиха кандидатурите си тази седмица. Столичният кмет призова да се гласува за Раиси, а Джахангири призова своите привърженици да дадат гласа си за Рохани.

Президентските избори в Иран са насрочени за 19 май. Първоначално се смяташе, че никой от кандидатите няма да спечели над 50% от гласовете на първи тур и ще има със сигурност балотаж. След отказа на трима от кандидатите обаче, има вероятност следващият президент на Иран да бъде избран още на първия тур. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама