Първа соларна електростанция в бежанския лагер "Азрак"

02:37, 18 май 17 / Свят 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ООН пусна първата соларна електростанция, която безплатно ще осигурява електроенергията за хиляди сирийски бежанци на територията на лагера "Азрак" в Йордания.

Това съобщи официалният представител на генералния секретар на ООН – Стефан Дюжарик. Той подчерта, че "Азрак" е станал първият лагер за бежанци, който ще осигурява електроенергия от възобновяеми източници. „Соларната електростанция ще позволи 20 000 бежанци на територията на лагера да ползват безплатно електроенергия. Всяко от семействата ще може да ползва хладилник, телевизор и вентилатор, да има осветление и възможност за зареждане на телефон, което е особено важно за хората, за да могат да поддържат връзка с роднините си. Дюжарик обясни, че използвайки слънчева енергия, администрацията на лагера ще спестява 1.5 млн. долара годишно.

Лагерът „Азрак“ бе открит от Управлението на върховния комисар на ООН за бежанците, съвместно с правителството на Йордания през април 2014г. По оценка на ООН, на територията му живеят повече от 32 000 души. Той се простира по дължина на 15 км. Разположен е в пустинята на 90 км от йорданско-сирийската граница

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама