Правителството на Армения подава оставка днес

06:02, 18 май 17 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 18 май правителството на Армения ще подаде оставката си - в деня на първото заседание на новото шесто Народно събрание, съобщава РИА Новости.

Спрямо законодателството на страната, министър-председателят и правителството ще продължат да изпълняват задълженията си до формирането на ново правителство.

На референдума от 6 декември 2015г. бяха приети поправки в конституцията, предвиждащи прехода на Армения към парламентарна форма на управление. Въпреки това процедурата по разпускането и назначаването на правителството се извършва според старата конституция, защото се предвижда страната да премине към парламентарна форма на управление от 2018 г., след изтичането на мандата на настоящия президент Серж Саркисян.

Съгласно действащия закон, президентът назначава министър-председател в рамките на десет дни след приемането на оставката на правителството, а самото правителство се формира в рамките на двадесетдневен срок след назначаването на премиера. Премиерът трябва да се ползва с доверието на мнозинството в парламента или най-големия брой депутати.

 На 2 април се проведоха парламентарни избори, в които про-руската Републиканска партия победи основната опозиционна коалиция, водена от Гагик Царукян с 49, 2% на 27,4%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама