Булчинските рокли на каварненки показва нова изложба на музея

09:17, 18 май 17 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата „Бяла си, мамо била-бяла и хубава” на Историческия музей в Каварна ще бъде открита на 20 май от 19 часа. Тя е част от проявите, които Община Каварна и музеят организират в рамките на инициативата Нощ на музеите.  В този ден музейните обекти в морския град ще бъдат отворени до 1 часа след полунощ. След откриването на изложбата ще има и ревю на булчинско облекло от миналия век и концерт на народната певица Славка Калчева.

„Изложбата „Бяла си, мамо била-бяла и хубава” се осъществява, благодарение на десетките каварненки, които станаха съпричастни към идеята и споделиха своя сватбен ден, като ни предоставиха своите булчински рокли и аксесоари, снимки и спомени”, споделиха от Историческия музей.
Експозицията проследява историята на булчинското облекло през ХХ век, бързо променящата се мода и критерии за естетика. Сватбената премяна на булката в българската традиционна култура се отличава с общо установени обредни атрибути: червеното було, булчинският венец, специалната венчална връхна дреха, металните накити. Навлизането на европейската мода променя постепенно както традиционната сватба, така и премяната на булката. В бели булчински рокли, внесени от Европа, започват да се женят дъщерите на богатите каварненци. Тази мода постепенно навлиза в градовете, като се възприема в средите на лекари, учители, буржоазията и сред по-заможните занаятчийски среди. Булките по селата продължават да се женят в традиционни за населените места облекла или по-официални рокли, съчетани с бяло було. Тази тенденция продължава и след Втората световна война, когато бедните следвоенни години не позволяват голямо разточителство.
През 50-те години на ХХ век модерни стават т.нар. „комсомолски сватби”, които изместват мястото на събитието от дома, а основни участници в гражданските сватбени ритуали са вече не роднините, а приятелите и колегите на младоженците.
Масово бялата булчинска рокля навлиза у нас от средата на 60-те години на миналия век, споделят още от музея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама