Добрич отново е музикалната столица на България

09:47, 18 май 17 / Култура 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В продължение на три дни Добрич отново е музикална столица на България. Снощи бе даден стартът на 26-ото издание на Европейския младежки поп-рок конкурс "Сарандев". В събитието, което преминава под патронажа на кмета Йордан Йорданов, вземат участие 59 младежи от Сърбия, Гърция, Казахстан, Унгария и 14 града в страната. Те се борят за специалната статуетка, дело на Георги Стефанов, която се връчва на носителя на Гран при. Автор на музикалния знак е Николай Кидиков.

Снимка: Topnovini.bg

Конкурса откри кметът Йордан Йорданов. Той припомни, че в периода 2013-2015 година конкурсът бе преустановен. „Като феникс от пепелта през 2016 година го възстановихме, защото знаем, че това е изключително важно не само за нашия град, но и за нашата държава”, каза кметът. „Музиката е начин на живот, музиката е изкуство. Тя вдъхновява, но и обединява. Надявам се, че през следващите дни, докато протича поп-рок конкурсът, всички ние ще сме обединени и ще покажем какво значи да живеем в трудни времена, но да сме обединен народ и обединена държава”, каза още Йордан Йорданов. Той приветства с добре дошли на добричка сцена участниците и журито и им пожела успех.

Поп-рок конкурсът „Сарандев” е един от най-престижните музикални форуми у нас, които дават сцена за изява на талантливи млади изпълнители. За много от тях през годините конкурсът "Сарандев" е бил сериозен трамплин за бъдещи успехи.

Певците се състезават в три възрастови групи - първа - от 11 до 14 години, втора - от 15 до 18 години и трета - от 19 до 30 години. Председател на журито е известният български композитор Хайгашод Агасян. Членове на журито са София Лазополу - педагог в музикалната консерватория в Атина; Карлъйгаш Абдикаримова - Директор на Международния фестивал на изкуствата "Бозторгай", който се провежда в Алмати, Казахстан и Николай Текелиев - журналист и официален представител на фестивала „Славянски базар“ във Витебск, Беларус.

Снимка: Topnovini.bg

Втората конкурсна вечер ще започне в 17,30 часа в залата на Младежкия център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама