Ердоган: Ако сирийските кюрди нападнат, Турция ще действа „без да пита никого“

10:40, 18 май 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на посещението си в САЩ президентът на Турция Ердоган е предупредил американския си колега, че в случай на нападение от страна на сирийските кюрди Анкара ще действа „без да пита никого“. Това каза самият той пред медиите в турското посолство, информира БГНЕС.

„Заявихме им напълно ясно: ако бъде извършено каквото и да е нападение от сирийските кюрди срещу Турция, ще прилагаме правилата за ангажираност, без да питаме никого“, подчерта Ердоган. Той допълни още, че Вашингтон вече е взел решение относно операцията в Ракка и Турция няма да участва.

"Казахме им....не смятаме за здравословно сътрудничеството ви с терористическата група в Ракка", каза още турският държавен глава.

Във вторник Тръмп прие в Овалния кабинет Ердоган с намерението да го убеди в правотата на американското решение за въоръжаване на сирийските кюрди.

Анкара твърди, че кюрдските сили в Сирия са клон на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), която води война в югозападна Турция през последните четири десетилетия, и че всички оръжия, които им се дават, ще подпомогнат ПКК. Американците пък мислят, че сирийските кюрди са изключително полезни за борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама