Жельо Бойчев: Предстои да бъде удължен договорът за 15 от линиите на транспорта в София

11:09, 18 май 17 / Политика 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В СОС предстои да бъде удължен договорът за 15 от линиите на обществения транспорт в София, с което Столична община ще направи поредният подарък на ГЕРБ. Това заяви Жельо Бойчев от БСП на брифинг в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Бойчев подчерта, че днес предстои скандално решение в Столичния общински съвет (СОС).

„Представителите на БСП последователно във всичките години са отстоявали разбирането, че транспортът в София трябва да бъде общински. Аз и колегите, които сме работили в Общината тогава бяхме тези, които занесоха данни в ДАНС за онзи скандал, където една група фирми договаряха разпределението на общинските линии в Столична община. Благодарение на това частните конкурси са били спрени и се запази собствеността на транспортните дружества в София общинска. Тогава имаше един договор за 15 линии, който беше проведен преди този скандал“, обясни Жельо Бойчев.

Той заяви, че в дневния ред на днешното заседание на СОС като допълнителна точка предстои да бъде удължен този договор извън всякакви основания.

„Става въпрос за 15 от линиите на обществения транспорт на София. Сумата на година, която ще заплаща общината, за да продължи услугата да се извършва от тази фирма, е около 18 млн. лв. Всичките участници в онзи скандален запис, довел до оставката на тогавашния столичен заместник-кмет и прекратяване на конкурсите, са фирмите, които са спонсори на ГЕРБ.Това ще бъде поредният подарък, който СО ще направи на ГЕРБ“, категоричен бе Бойчев.

Той призова още да се проследи кой днес ще подкрепи това решение на заседанието на СОС.

От своя страна депутатът от БСП Георги Свиленски припомни, че миналата година народните представители от БСП внесоха решение в 43-ото Народно събрание за възлагане на одит от Сметната палата на Центъра на градска мобилност. Вследствие на този одит има констатирани безброй нередности“, каза Свиленски.

Той посочи, че СОС ще направи опит да продължи договора на тази частна фирма, управляваща 15 общински линии за още две години. Договорът е за 2 години по 18 млн. лв. на година, което прави на 36 млн. лв.

Сметната палата казва по тази казус, че при прилагане на хипотезата за спешна мярка, областният управител е органът, компетентен да предприеме действия за спешна мярка при условията на регламента. За целта областният управител взема решение, което се публикува в един местен и един национален вестник и в същото време може да бъде обжалвано по всяко време от всяко заинтересовани лице в 14-дневен срок. В случаите, при които друг орган, различен от областния управител, е взел решение за спешна мярка, би могло да бъде тълкувано, че решението е взето при липса на компетентност без наличието на правно основание.

Днес СОС ще вземе решение при липса на компетентност и без правно основани. 36 млн. лв. ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския Автотранспорт.

Той попита кмета на Столична община Йорданка Фандъкова кога е била искрена. „Когато преди една година твърдяхте, че ще върнете общинският транспорт в патримониума на Столична община, общинското почистване в патримониума на Столична община или сега, когато днес след няколко часа ще даде за още две години 36 млн. лв. на частна превозваческа фирма.

Жельо Бойчев заяви, че в „Карат С“ е фирмата, ползвател на тези договори. „Всичките тези фирми са приближени на ГЕРБ“, каза ще той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама