Анкара иска смяна на американския координатор срешу ИД заради пристрастие

12:08, 18 май 17 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция призова за смяна на американския дипломат Брат Макгърк, който координира действията на международната коалиция срещу „Ислямска държава”, защото подкрепял милициите на сирийските кюрди.

Вашингтон и Анкара са на противоположни позиции относно подкрепата за кюрдските Сили за защита на народа в Сирия – групировка, която Турция смята за свързана със сепаратистите от забранената Кюрдска работническа партия.

„Брет Макгърк определено дава подкрепа за ПКК и сирийските кюрдски милиции. Ще бъде полезно той да бъде сменен”, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по частната турска телевизия NTV.

Миналата година Макгърк посети членове на сирийските кюрдски милиции, които контролират град Кобане, и му беше връчен плакет, което разгневи Турция.

Тогава турският президент Реджеп Ердоган раздразнено каза на Вашингтон да избира между Анкара и „терористите” там.

Сега Анкара се надява за по-добро сътрудничество с администрацията на президента Доналд Тръмп.

По време на посещението си във Вашингтон Ердоган каза, че е „напълно неприемливо милициите на сирийските кюрди да се смятат за партньор в региона, защото това е в разрез с глобалното споразумение, което постигнахме”.

САЩ смятат формированията на сирийските кюрди за най-ефикасната сила на терен в борбата срещу групировката „Ислямска държава”.

Междувременно стана ясно, че бившият помощник на американският президент по националната сигурност Майкъл Флин е възпрепятствал провеждането на антитерористична операция, срещу която възразявали турските власти, съобщи интернет порталът McClatchy.

Няколко дни пред встъпването в длъжност на Доналд Тръмп Белият дом проучвал възможността за операция срещу ИД в сирийския град Рака.

Турция възразявала срещу такива действия, защото те предполагали сътрудничество на американските военни с кюрдските сили. Флин тогава отклонил молбата на администрацията на екс президента Барак Обама да одобри операцията.

Според McClatchy, тогава генералът от резерва получил над 500 000 долара за това, че защитил интересите на Турция.

Впоследствие операцията била проведена след уволнението на Флин. Американските медии съобщиха, че по-рано той се е регистрирал в министерството на правосъдието на САЩ като „чуждестранен агент” и представлявал интересите на Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама