Български туристи са оставили 216 хиляди лева в шуменски хотели за един месец

12:26, 18 май 17 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приходите от нощувки в легловите бази на област Шумен са малко над 216 хил. лв. за изминалия месец март, съобщават от Статистиката в Шумен. От там са изчислили, че паричните постъпления в базите за отдих и нощувка са с 14.7 % повече в сравнение със същия месец на 2016 година.

През този период приходите от нощувки на български граждани са завишени с 23.5 %, но приходите от чужденци бележат спад. Намалението е с 18.8 %, отчита статистиката. В тези постъпления от нощувки са включени само сумите, заплатени от гости, без стойността на допълнителните услуги, уточняват от регионалното поделение на Националния статистически институт.

През март 2017 г. в област Шумен са функционирали 52 места за настаняване, в които има повече от 10 легла. Това са хотели, мотели, къмпинги, хижи и други бази за краткосрочен престой. Общият брой на стаите в тях е 714, а на леглата - 1499. В сравнение с месец март от 2016 г. общият брой на местата за настаняване се е увеличил с 10.6 на сто, а броят на леглата в тях е намалял с 1.6 %.

През изминалия месец март категоризирани места за настаняване с над 10 легла са работили в седем от десетте общини на област Шумен.

 

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани в Шуменско през същия месец е 6254. Голямата част от тях - 5529, са направени от български граждани. Чужденците са били 725. В сравнение със същия месец на предходната година общият брой на реализираните нощувки е увеличен с 13.6 %. В хотелите на територията на Шуменска област са реализирани почти 80 % от общия брой нощувки на българите, но при чуждите граждани, почти всичките (96.8%), са предпочели хотелите пред останалите места за настаняване.

През месец март в област Шумен са останали да нощуват 4200 души и са повече от тези, които са го направили по същото време на миналата година. 90 на сто от тези посетители са български граждани.

И при двата вида посетители, обаче, времето, през което са пребивавали на територията на избраните от тях места за отдих, е малко. Българите са реализирали средно 1.3 броя нощувки, а чужденците – 1.7 броя.

През месец март 2017 г. 45.9 % от чужденците, останали да преспят в Шуменско, са граждани на страни-членки на Европейския съюз. Малко повече - 47.6% са чужденците от други европейски държави.

Най-голям, обаче, е броят на пренощувалите лица от Турция - 35.8%. Следват гостите от Румъния, Италия, бившата Югославска република Македония, Германия, Гърция и Словения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама