Хойт Ий: САЩ не подкрепят определена политическа група в Македония, а искат спазване на конституцията

12:30, 18 май 17 / Свят 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и азиатските въпроси Хойт Браян Ий беше изслушан вчера пред подкомисията към Държавния департамент за Европа, Евразия и възникващите заплахи. В изказването си той коментира случващото се в Македония и позицията на американската държава в създалата се обстановка, при която президентът Георге Иванов забави даването на мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарно представена партия – Социалдемократическия съюз (СДСМ). Предаде БГНЕС.

Ий беше категоричен, че с действията си САЩ не са подкрепяли определена политическа група, а са настоявали единствено за спазването на конституцията, която изисква даване на мандат при съставено мнозинство.

„Когато защитаваме върховенството на закона, независимост на съдебната система, за човешки права, това невинаги е мнението на правителството на власт. Вярваме като партньори и потенциални съюзници, че е важно да изясним и помогнем за прилагането на реформи, които ще им помогнат за това, което според нас е общ интерес. Но ако правителството не иска да подкрепи върховенството на закона, ако не иска да подкрепи човешките права, има суверенното право да го направи, но все пак наше задължение е да изясним какви са нашите приоритети“, заяви Ий.

В своето изказване Ий припомни и обстановката, създала се в Македония след изборите, а именно това, че нито една от партиите не спечели категорично мнозинство и е отговорност на партиите да съставят мнозинство, която да управлява страната.

„Ние категорично призовавахме президентът да спазва конституцията и европейските демократични норми“, посочи още Ий.

На въпрос на председателя на подкомисията Дейна Рорабакър за това дали действията на САЩ са били в подкрепа на определени политически сили дипломатът посочи също, че при създалата се криза в Македония американската администрация е призовавала за даване на мандат за кабинет на оформеното мнозинство в парламента, а не на някоя определена политическа сила.

Самият Рорабакър стана придоби популярност, след като пред албанска телевизия заяви, че „Македония не е държава и трябва да се подели между Косово и България“. По-късно думите му бяха опровергани от Държавния департамент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама