В Деня на музеите РИМ - Русе представи експозиция от социалистическото минало

12:35, 18 май 17 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Свидетелски истории, оспорвани истории – музеефициране на близкото минало" е надсловът, под който бе представена инсталация в Регионален исторически музей - Русе днес по повод 18 май - Международния ден на музеите. Тя има за цел да представи предмети, познати от социалистическото ежедневие, като музейни експонати. На преден план са изведени не толкова самите предмети, колкото тяхната интерпретация на няколко нива – особеност, която произтича от свидетелските разкази от епохата.

Представени са общо 6 предмета, които всеки може да свърже със социализма, но замисълът е, че всеки от тях може да бъде интерпретиран по повече от един начин, обясняват инициаторите на идеята. По тази причина всеки експонат е представен с две анотации - в едната е описана баналната и традиционна същност на предмета, а във втората е изведено неговото символно значение за времевия период. 

 

Така например чифтът налъми може да се свърже с посещението на обществена баня през 50-те и 60-те години, но също така и със затворниците в концлагера "Белене", които са носили такива. Транзисторен радиоприемник ВЕФ-216 е символ на технологичната революция, навлязла в средствата за масова информация, но също така и инструмент за ежедневно разпространение на пропаганда в контролирана среда. Представени са дори и връзка банани, днес непретенциозен тропически плод, но преди 1989 г. символ на наближаващи празници, и навяващ спомени за огромни опашки веднъж годишно около Нова година. Показани са още и бутилка Кока Кола с надпис на кирилица (нещо нетрадиционно за компанията по онова време), синя чавдарска връзка, и противогаз - символ на обгазяванията на Русе, които са накарали институциите да снабдят множество обществени учреждения с някакъв вид защитни маски през 80-те години. 

При следващия етап на проекта организаторите предвиждат да се обърнат към русенци и да ги поканят да споделят своите собствени интерпретации на предметите, за да бъде съхранено разнообразието от истории, които този период носи в себе си. 

Проучването на близкото минало е предизвикателство, породено от близостта на епохата и преплетено с поляризираните възприятия на нейните свидетели и участници в резултат на идеологизацията в условията тоталитарна власт, коментират организаторите. Събитието се случва по повод Международния ден на музеите – 18 май, който през настоящата 2017 година се отбелязва от ИКОМ под надслов „Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама