В ОУ „И.С.Тургенев” в Разград борят стреса с балдахин и възглавници

12:44, 18 май 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Анти- стрес кътове“ е името на новата инициатива, която стартира от месец май в ОУ „И. С. Тургенев“ в Разград, съобщиха от ръководството на учебното заведение. Вдъхновени от посещение в испанско основно училище, с което си партнират по проект Еразъм +, от школото решават да заимстват идеята и да създадат малки пространства в класните стаи, където учениците могат да се усамотяват и отделят, когато се чувстват изнервени, изтощени или разконцентрирани.

Кътът представлява малко местенце в класната стая, „отделено“ с красив балдахин и „оборудвано“ с меки възглавнички и книжки, където учителят може да „изпраща“ учениците, които изглеждат изтощени и изнервени, за кратък размисъл и отдих. Идеята е да отпаднат класическите забележки и порицания на нежеланото поведение и чрез позитивни послания, децата да свикнат отново да се концентрират и справят с предизвикателствата, посочват от учебното заведение.

Към момента в училището вече има създаден един кът в стаята на второкласници, но идеята е през лятната ваканция такива да се появят и в останалите стаи на учениците от начален етап. От школото обясняват, че за правилното използване на анти-стрес къта, голяма роля ще играе учителят, който с правилните послания да избегне опасността децата да предизвикват нежелано поведение, за да бъдат изпратени там.  

Учителите се надяват, че тази инициатива ще помогне на децата да се чувстват по-добре разбирани и по-спокойни от присъствието на малко защитено пространство, където могат да се отделят, ако изпитат такава нужда. Ако инициативата се приеме добре и от по- големите ученици, от училището обещават да помислят за алтернативно пространство и за децата от прогимназиален етап, допълват от ръководството на разградското училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама