Красимир Вълчев: Учителските заплати да са над средните за страната, точната цифра е въпрос на разговори

13:21, 18 май 17 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учителските заплати трябва да надвишават средните за страната, за да мотивираме по-голям брой млади хора да получат педагогическо образование и да навлязат в педагогическата професия. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев преди награждаването на церемонията „Учител на годината”, организирана от Синдиката на българските учители. На тържеството присъстваха и бившите министри на образованието Сергей Игнатов и Тодор Танев. Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева поздрави колегите си в началото на церемонията.

Запитан дали знае за евентуална стачка на учителите министър Вълчев бе видимо изненадан. Наложи се председателят на браншовия синдикат да обясни: ако родителите продължават да слагат в джобовете на децата подслушвателни устройства, ние ще излезем в ефективна стачка, за да няма кой да гледа децата им и те да си останат в къщи, след като ни нямат доверие. Това предизвика съмнение сред медиите дали това е единствения повод за стачка и въпросът към министърът от страна на БГНЕС бе как се отнася към недоволството на учителите по повод на ниските им заплати. Запитахме Красимир Вълчев дали е възможно да бъде реализирана препоръката на бившия образователен министър Сергей Игнатов стартовите учителски заплати да се изравнят с тези на IT специалистите.

„Предполагам, че следващите дни ще има какво да ви кажем за учителските заплати. Не знам дали е имало друго правителство, друга управленска програма, с толкова силен ангажимент към учителите за увеличение на възнагражденията им”, посочи министърът. Този ангажимент е потвърден, честно казано не знам колко е началната заплата за IT специалист, най-вероятно е много различна в различните компании, допълни той. Когато му посочихме най-ниската стартова заплата в този бранш, Красимир Вълчев отклони уточнението и повтори залегналото в управленската програма удвояване на заплатите на учителите. Точната цифра, според него, е въпрос на разговори колко ще бъде общото и колко - диференцираното възнаграждение.

По повод агресията в училище министърът заяви, че много скоро ще бъде направена среща, на която на едно място ще бъдат учители и родители, за да се намерят общите решения. Антагонизмът на мнения не е добрата политика, допълни той.

Малко преди изявлението на министър Красимир Вълчев, пред БГНЕС бившият министър на образованието Сергей Игнатов призова медиите и цялото общество да заявят подкрепа към образованието като приоритет на кабинета. Голям срам за всички нас е да декларираме, че изповядваме европейски ценности, а българските учители да бъдат все още лошо заплатени и в социалната стълбица да стоят малко свити, продължи той. С влизането в сила на новия закон нека кандидатстването в педагогическите специалности да бъде по-трудно, отколкото в медицината. А учителите да бъдат равни по престиж на медиците и адвокатите в общественото съзнание, а сега при болното ни общество, училището не може да бъде по-здраво от него, направи уточнение Игнатов. От няколко години апелирам и за следното: учителите работят със софтуера на ума на нацията, затова тяхната стартова заплата трябва да бъде равна на стартовата заплата в IT сектора. Това е трудно постижимо, но след като България е в растеж, увеличението трябва да бъде такова, още повече, че е заложено като параметри, отбеляза Игнатов.

За мен най-важното е да подобрим социалния статус и имидж на учителската професия, обърна се към участниците в церемонията по награждаването министър Красимир Вълчев. Трябва да насърчим повече млади хора да се включат в професията, да посочваме добрите примери, добрите учители и да им благодарим, каза той.

И продължи: учителите могат да преодолеят предизвикателствата в образователната система, те са тези , които заедно с родителите могат да решат проблема с агресията. Да ги научим на трудолюбие, на национална памет. За първи път образованието и учителите са с такъв управленски приоритет и трябва да оправдаем доверието, което е гласувано на системата като покажем по-добри резултати. В нашата система има най-много положителна енергия, в нея е бъдещето, подчерта министърът.

Наградите - статуетки , грамоти, набор от книги, които се връчват в момента са в 9 направления – „Предучилищно образование”, „Хуманитарно” и др., селектирани от специално жури.

Сред първите носители на приза „Учител на годината”- 2017 са Антоанета Аврамова, базов учител в с. Свети Климент Охридски, ментор на млади педагогически специалисти, Гергана Драгиева, преподавател в гимназия, автор на учебна програма по философия, Галина Арабаджиева, Стоянка Николова и много други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама