Близо 300 деца, младежи и възрастни участваха в шестата кампания „Дни на Европа в Разград”

13:43, 18 май 17 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За шести пореден път Областният информационен център (ОИЦ) проведе кампанията за широката общественост „Дни на Европа в Разград”. В  събитията, популяризиращи приноса на еврофондовете за развитието на региона участваха близо 300 деца, младежи и възрастни от Разград и Лудогорието, съобщиха от Центъра.

В Деня на Европа – 9 май, кампанията започна в Центъра за подкрепа на личностното развитие – Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦПЛР-ЦУТНТ) гр. Разград с „Виртуално пътуване из Европа”, в което участие взеха деца и младежи от разградски училища.  Пътуването завърши със засаждане на цветя и храсти в двора на ЦУТНТ.

По-късно същия ден, от площад „Независимост” пред Общинския културен център стартира станалата традиционна колоездачна обиколка на обекти, реновирани с европейски средства. Обиколката за деца, младежи и възрастни се проведе в партньорство с Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, Разградска велогрупа, Клуб „Зелена стъпка” и Любителски спортен отбор „Раздвижи се”. Маршрутът бе с начало пешеходната зона в централната част на града, реконструирана по Оперативна програма „Регионално развитие”, до Археологическия резерват „Абритус”, превърнат в туристическа атракция също по европроект.

Въпреки дъждовното време до финала достигнаха близо 100 велосипедисти, по-голямата част от които спечелиха различни велосипедни аксесоари от организираната томбола с 60 награди. Двете големи награди – маркови велосипеди, изтегли и връчи заместник-кметът на община Разград Галина Георгиева. Те отидоха при третокласника Николай Тодоров от ОУ „Н. Й. Вапцаров” - активен член на Клуб „Зелена стъпка”, и при Росица Лазарова, участвала в обиколката със съпруга си и двете им дъщери. Награди имаше и за най-младия – тригодишната Любомира, която се вози на велосипеда на майка си в детско столче, и за най-възрастния колоездач 66-годишният фотограф Румен Краев.

 

След края на велообиколката участниците в нея, заедно с граждани и гости на града изслушаха концерта „Изпей „Обичам те” на български”, посветен на Деня на Европа – 9 май. В него се изявиха млади таланти от Музикална школа „Илия Бърнев” и Центъра за работа с деца, в партньорство с попрок-група „Хоризонт”.

Кампанията продължи със състезание по баскетбол „Точна и бърза стрелба”, в което взеха участие 30 ученици от 5 до 12 клас от разградски училища и граждани. Турнирът се проведе в партньорство с Общински клуб за футбол, волейбол, физкултура  и спорт и Ученическа спортна школа „Руси Бухтев”.

Наградите на класираните на първите три места във всяка от петте възрастови групи – маркови баскетболни топки, брандирани раници и чанти връчи главния експерт  „Спорт” в Община Разград Валери Бойчев.

Финал на кампанията постави срещата-дискусия на тема „Културното наследство на България в ЕС”, състояла се в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. В срещата участваха заместник-областният управител Нурие Црънгалова, председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова, представители на културни институти, творчески организации и читалища, местни творци, общественици и медии. Дискутирано бе създаването и развитието на местни и регионални културно-исторически инициативи, както и възможностите за осъществяването им в рамките на Европейската година на културното наследство и Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Всички включили се в кампанията „Дни на Европа в Разград 2017” участваха с фланелки или шапки, брандирани с логото на мрежата от 28 информационни центъра „Еврофондовете – ДА създаваме Заедно”. Призьорите в турнирите, състезанията и останалите прояви получиха раници, спортни сакове и др. информационни и рекламни материали, осигурени от Областния информационен център (ОИЦ) – Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама