Делото срещу българите, обвинени за смъртта на 71 мигранти в камион, започва на 21 юни

13:52, 18 май 17 / Свят 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единадесет души застават пред съда в унгарския град Кечкемет на 21 юни по делото за смъртта на 71 мигранти, чиито тела бяха открити в изоставен камион в Австрия през 2015, съобщиха унгарските съдебни власти, цитирани от БГНЕС.

В камиона бяха открити телата на 59 мъже, 8 жени и 4 деца в напреднал стадий на разлагане.

Подсъдимите са членове на банда за трафик на хора, която е превела контрабандно над 1 200 души в Западна Европа през върховия период на мигрантската криза през 2015.

В обвинителният акт се казва, че мигрантите „често са били превозвани в затворени, тъмни и задушни микробуси, неподходящи за транспорт на хора, натъпкани в нечовешки и мъчителни условия”.

По време на съдбоносния курс на 26 август 2015 мигрантите блъскали по стените и крещели, че няма достатъчно въздух в хладилния камион за превоз на птици, в който били натъпкани.

Но афганистанецът, шеф на бандата, казал по телефона на двамата български шофьори „да не се занимават с това, че хората се задушават и да стигнат до Западна Европа колкото се може по-бързо”, посочва държавното обвинение.

Афганистанецът, български координатор на трафика и двамата шофьори, които също са българи, бяха обвинени този месец в убийство с особена жестокост и ги грози доживотен затвор.

За седем други подсъдими са поискани по-леки ефективни присъди.

Деветима от подсъдимите, между които и главните четирима, са задържани под стража в Унгария, а един е в България. Единадесетият все още не е заловен.

Обвинения са повдигнати срещу общо 7 българи.

Тъй като мигрантите са се задушили преди камионът да премине Австрия, делото се гледа в Унгария.

Говорителят на съда в южния унгарски град Кечкемет каза, че „се надява” присъдите да бъдат произнесени до края на годината.

Мигрантите бяха намерени на 27 август 2015 в австрийската провинция Бургенланд, близо до границата с Унгария. Разследването разкри, че мигрантите – главно от Сирия, Ирак и Афганистан, са били натоварени в камиона на сръбско-унгарската граница и транспортирани до Австрия през Будапеща.

Аутопсията показа, че хората вероятно са умрели от липса на кислород, малко след като камионът е излязъл от унгарската столица.

Организираната престъпна група е била ръководена от Унгария. Престъпниците са разполагали с 15 превозни средства, с които транспортирали бежанци, дошли на континента през Гърция, с желание да стигнат в Западна Европа.

Престъпниците прехвърлили над 1000 души от Унгария в Австрия от февруари 2015 година насам, като всеки бежанец плащал между 1 100 и 1500 евро, казаха разследващите.

Афганистанският тартор на групата пристигнал в Унгария като бежанец през 2013 година. В Сърбия – друга ключова транзитна държава по балканския маршрут, той имал помощници, които превозвали мигрантите до унгарската граница.

От откритите в камиона 71 тела, са идентифицирани 70. Останките на повечето жертви са върнати в родните им страни, а няколко души са погребани в мюсюлманско гробище във Виена. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама