Андрей Боцев участва в пролетната сесия на Военния комитет на НАТО

13:53, 18 май 17 25 212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участва в пролетната сесия от заседания на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната. Тя се проведе вчера, 17 май, в Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия, съобщиха от МО, информира БГНЕС.

В рамките на форума началниците на отбраната предоставиха допълнителна военна експертиза по направленията за работа и отправиха препоръки за бъдещото развитие на инициативите на НАТО. В проведените дискусии те акцентираха върху ангажираността си към това Алианса да продължи да поддържа своята готовност, адекватност и способности.

Фокус бе поставен върху по-нататъшното изпълнение на Рамката за Юга, проектирането на стабилност и засилване ролята на НАТО в борбата с тероризма. Началниците на отбраната потвърдиха подкрепата си към инициативата на Алианса за проектиране на стабилност, като част от колективните усилия на международната общност. Сред тях е продължаване дейността на НАТО в Ирак по изграждането на отбранителни способности, както и необходимостта от последователен, координиран и съгласуван подход, който предоставя възможност за осигуряването на по-голяма помощ от Алианса към държавите-партньори. Обсъдена бе и възможността за присъединяване на НАТО към глобалната коалиция срещу ИДИЛ.

Участниците в сесията потвърдиха своя дългосрочен ангажимент към мисията „Решителна подкрепа“ за изграждане на афганистански сили за национална отбрана и сигурност, включително тяхното подпомагане при изпълнението на четиригодишната пътна карта. Началниците на отбраната отправиха препоръка мисията да продължи до постигането на целите си, както и да остане гъвкава по отношение предизвикателствата в средата за сигурност.

Присъстващите изготвиха препоръки относно развитието на способностите и изискванията към ресурсното осигуряване за изпълнение на текущи и бъдещи задачи, операции, мисии и дейности, свързани с инициативите на НАТО за отбрана и възпиране, както и за проектиране на стабилност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама