Анкара: Няма да се молим на Германия да остават в „Инджирлик“

14:08, 18 май 17 / Свят 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новото ескалиране на напрежението между двете държави дойде, след като Турция отказа да допусне германски депутати до базата, която се използва за отправна точка на въздушните удари, извършвани от международната коалиция за борба с „Ислямска държава“.

„Зависи от тях, няма да им се молим“, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред телевизия НТВ, цитирана от БГНЕС.

В момента Германия разполага с 250 военни, разположени в базата до сирийската граница. В понеделник германският канцлер Ангела Меркел определи позицията на Турция като „неуместна“ и допълни, че макар и да продължава опитите за решение на въпроса, Берлин ще разгледа и други алтернативи за разполагане на своите сили, включително и в Йордания.

Реакция дойде и от германското външно министерство, където министър Зигмар Габриел определи действията на Турция като „изнудване“. „Ако не е възможно да работим нормално в „Инджирлик“ - и това включва посещения на германски депутати – то тогава ще се наложи да търсим алтернативи“, каза той пред германския в. „Нойе Оснабрюкер“. „Мога само да се надявам, че турското правителство ще промени мнението си през идните дни. В противен случай парламентът повече няма да пуска войници в Турция“, допълни той.

В отговор турският първи дипломат посочи, че подобни коментари са „неуважителни“, като се има предвид, че двете страни работят за подобряването на отношенията си. По думите му Габриел има по-различно мнение, което е изразявал в частни разговори и подобни изказвания най-вероятно се дължат на предстоящите парламентарни избори в Германия през есента.

Миналата година друг спор между Анкара и Берлин доведе до нова забрана за достъп до „Инджирлик“ на германски депутати. Тогава причина за неразбирателството беше фактът, че германският парламент прие за геноцид избиването на арменци в Османската империя по времето на Първата световна война.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама