В Русе представиха доклада "Бележник 2017" за държавната грижа за децата

14:34, 18 май 17 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За шеста поредна година "Национална мрежа за децата" представи годишния си доклад „БЕЛЕЖНИК 2017: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“. Той се представя едновременно освен в София и в още 8 града в България. В Русе домакин на представянето бе Регионална библиотека, съобщават организаторите. 

В изготвянето на доклада са участвали над 25 експерти в ролята на автори и 6 изтъкнати външни специалисти, които са направили преглед на ангажиментите и са поставили оценки на институциите. Както всяка година, при разработването на текстовете е била потърсена и гледната точка на институциите, на всички 144 организации, членове на Национална мрежа за децата и на външни за Мрежата експерти, за да може постиженията и предизвикателствата да бъдат оценени по възможно най-обективния начин. Традиционно в „Бележник 2017“ се прави преглед и оценка на ангажиментите на институциите в пет основни области – „Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето“, „Семейна среда и алтернативни грижи“, „Здравеопазване“, „Образование“ и „Правосъдие“. 

Настоящото издание на „Бележника“ е по-специално, тъй като предлага нов подход за въвличането на деца, млади хора и възрастни в изработването му. За първи път освен експертния доклад е било подготвено и специално издание „Бележник 2017: Как децата, родителите и професионалистите оценяват държавата?“. Текстът отразява консултации и проведени фокус групи с близо 900 деца, млади хора, родители и професионалисти и показва как те усещат в реалния си живот държавните политики и ангажименти към самите тях и какво ги вълнува и притеснява най-много. 

Тази година се отчита лек спад в изпълнението на съответните държавни ангажименти и средният годишен успех в „Бележник 2017“ е „Среден“ 3.20. През миналата година общата средна оценка на институциите бе 3.28 и това беше най-високия годишен успех през годините. През 2015 г. успехът на държавата беше отново 3.20.

Експертен доклад „Бележник 2017: Какъв е средният успех на държавата в грижите за децата?“ е достъпен на http://nmd.bg/wp-content/uploads/2017/05/A4_belejnik2017_web.pdf

Малък „Бележник 2017: Как децата, родителите и профеисионалистите оценяват държавата?“ е достъпен на http://nmd.bg/wp-content/uploads/2017/05/A5_belejnik2017_web.pdf

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама