Проекта на новия закон за детското правосъдие ще дискутират в Разград

15:31, 18 май 17 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разград ще бъде домакин на работна среща с магистрати от Варненски апелативен район. Експертната дискусия, която ще се проведе утре от 9.30 до 14 часа часа в конферентната зала на хотел „Cartoon” ще бъде по проекта на Закона за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, съобщиха от Окръжния съд в Разград.

 Събитието се организира от Министерството на правосъдието по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“.  На обсъждането ще присъстват съдии, прокурори и инспектори детска педагогическа стая от Варненски апелативен район, както и магистрати от страната, представители на УНИЦЕФ, неправителствени организации.

Проектозаконът, който бе публикуван за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието през септември м.г., цели всички деца, които влизат в контакт със съдебната система като нарушители, жертви или свидетели на престъпление, да се третират в съответствие с европейските и международни стандарти. Той е насочен към осигуряването на съдебни процедури, които защитават интересите на децата.

В рамките на проекта, в последната година и половина, Министерството на правосъдието изгради общо три сини стаи за щадящо изслушване на деца – във Варна, Плевен и Козлодуй. Предстои откриването и на синята стая във Враца.

По време на дискусията се очаква ангажираните експерти и магистрати за работа с малолетни и непълнолетни, да дадат своите коментари по така изготвения проект, допълват от Окръжния съд в Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама