Реформаторите: Мажоритарният закон устройва само статуквото

15:46, 18 май 17 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„С мажоритарния закон в този му вид ГЕРБ ще управлява до живот“, прогнозира Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок, на пресконференция във Варна. „Ние сме първите, които се обявихме против мажоритарните избори с абсолютно мнозинство в два тура. Такива избори се провеждат само в няколко африкански и азиатски страни“, допълни той. Целта на този закон е да бетонира ГЕРБ с подкрепата на ДПС и вече не би трябвало да има съмнения, че тази система устройва само статуквото. ГЕРБ, БСП и ДПС ще са единствените в Народното събрание при подобна система.

Според юриста това ще вдигне купения вот до 60 – 70% и ще напълни парламента с мутри и васали. „В България и бездруго няма истинска демокрация в момента, защото при всички проведени избори досега 25 % от вота е корпоративен“, заяви Делчев.

„4 млн. души ( 1 млн. гласували против и 3 млн. негласували) не подкрепиха въвеждането на мажоритарна избирателна система и ние ще настояваме техният глас да бъде чут“, заяви Делчев и подчерта, че Реформаторският блок ще инициира обсъждания по темата с непредставената парламентарно десница.

„Ще поканим „Нова Република“ и „Да, България“ да дискутираме съвместна позиция както по темата с мажоритарния вот, така и по темата със законопроекта за застрояване на Черноморието“, сподели Найден Зеленогорски, който също взе участие в пресконференцията. „Да изкараш на протест хората две седмици, след като си създал правителство, не е белег за зрялост“, заяви той. Според десния политик бъдещето на десницата и дясно-центъра се състои във взаимодействие и обединение около обща платформа.

Той изказа критика срещу управляващото мнозинство за темповете, с които работи и направи сравнение, че за същия период преди две години и половина Народното събрание е внесло четиридесет срещу сегашните шест законопроекта. Зеленогорски заяви още, че РБ не вижда ясна концепция по отношение на българското председателство на ЕС и че управляващите трябва да се възползват от професионалния капацитет на извънпарламентарната десница при дефинирането на тази концепция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама