Вандали откършиха сабята от паметника на ген. Скобелев в Плевен

15:49, 18 май 17 / Култура 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вандали са откършили част от сабята на паметника на ген. Скобелев пред Художествената галерия "Илия Бешков" в Плевен, съобщи на пресконференция днес кметът Георг Спартански.  В полицията е бил подаден сигнал от граждани, че под монумента се намира парче от сабята, което униформените са предали с протокол за съхранение на Регионалния военно-исторически музей.

По сабята личи физическо въздействие, но извършителите не са успели да отмъкнат парчето бронз.

"В навечерието сме на откриване на съвместна изложба с Държавния исторически музей на Русия в Москва по повод 140 години от Освобождението на България, тази година отбелязваме и 110 от създаването на първата мемориална структура в Следосвобожденска България - Военноисторически музеи - Плевен, както и 40 години от построяване на Панорама „Плевенска епопея”. Трябва всички много сериозно да се замислим какво правим в Плевен за паметниците на историята, на културата. Иска ми се да мисля само, че вандалите са имали намерение да предадат откършеното парче бронз за метални отпадъци, а не да провокират”, коментира Спартански.

Той увери, че община Плевен ще организира незабавното възстановяване на увредената сабя на паметника на "Белия"генерал. Това ще бъде направено от скулптора Красимир Рангелов, а плевенският бизнесмен Мадлен Димитров ще поеме всички разходи, свързани с реконструкцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама