Шесто основно училище в Шумен посреща наесен учениците от Дибич

16:53, 18 май 17 25 1410 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Учениците от закритото училище в село Дибич ще влязат наесен в класните стаи на Шесто ОУ „Е. Марковски“. Тази оптимизация на училищната мрежа дава основание на Община Шумен да поиска от Министерството на образованието средства за подобряване на материално-техническата база и сградния фонд на приемащото децата градско училище.

От новата учебна година ще предложат ОУ „Е. Марковски“ да стане средищно, реши днес Постоянната комисия по образование към общинския съвет в Шумен. Съветниците гласуваха единодушно, със 7 гласа „за“, предложената от кмета Любомир Христов общинска програма за оптимизация на училищната мрежа да бъде приета и в този вид предложена на сесията в четвъртък.

До това решение с стигна след като зам.-кметът Найден Косев разясни, че с очакваните средства от оптимизацията, в размер на 135 хил. лв., ще направят значителни подобрения в Шесто основно. Цялостна подмяна на подовата настилка, вътрешно боядисване, ремонт на столовата, рехабилитация на ел. инсталацията и пълна подмяна на вътрешната дограма е планирала Общината. Тези дейности ще глътнат към 130 хил. лв., сочат количествено-стойностните разчети. Ако има икономия на средства, тя ще отиде за техническо оборудване. Бисерка Йовчева настоя приемащото училище и не само то, да разполага с добре оборудвани компютърни кабинети и нова техника, отговаряща на потребностите. „Да се оборудват кабинетите с лаптопи и интерактивни дъски. Те са толкова важни днес, колкото и паркета на пода“, заяви Живка Тонева.

 

За Шесто основно стана ясно, че ще получи нови компютри от закритото, но добре оборудвано училище в Дибич. Темата за техническото състояние на IT-кабинетите в Шумен остана отворена.

През новата учебна година от Дибич ще прихождат 42 ученици. Техният автобус е в сравнително добро състояние, но е от 2000-та година. Затова Живка Тонева апелира общината да помисли за подновяване на училищните возила, след като и програмата за оптимизация дава тази възможност.

Присъстващите коментираха с безпокойство сроковете за ремонт в приемното училище „Е. Марковски“. Сроковете са изнесени назад във времето и строителните дейности ще застъпят учебния процес, се притесняват съветниците . Сроковете са процедурни, средствата ще дойдат на 3 транша и за да пести време Общината ще започне строителни дейности със собствени пари, но най-рано през август, поясни зам.-кметът Косев.

На това заседание председателят на постоянната комисия по образование Валентина Тодорова повдигна въпроса за парите от резерва и за практиката на шуменско училище, което плаща за транспорт, за да вози деца от единия край на града до другия, и освен че неговият директор не икономисва, иска и пари за ремонти от общия ресурс. Това коментира Тодорова, която е и училищен директор. И други съветници от образователната комисия са на същото мнение. Те смятат, че трябва да имат право да регулират средствата на второстепенните бюджетни разпоредители. По думите на зам.-кмета Косев, обаче, няма законов текст, който да забрани на директора да върши нещо, което е в полза на учениците.

Днес комисията реши още заседанието, предвидено за месец ноември, да бъде в Шесто основно училище. Така ще се се види направеното след ремонта, ще се чуят проблемите и ще стане ясно колко от настоящите 43-ма ученици от Дибич са избрали да учат ОУ „Е. Марковски“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама