В Сливен представиха мобилно приложение за взаимопомощ

17:32, 18 май 17 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Сливен беше представено мобилното приложение за взаимопомощ IHELP.  
"Това е мобилно приложение, което обединява семейства, приятели, професионални спасители, лекари, пожарникари, спортисти и всеки човек, който е готов  и има знанието, за да помогне в случай на спешна помощ", обясни Христо Христов, съосновател на проекта. Той каза, че чрез IHELP искат да създадат национална мрежа за взаимопомощ и когато човек се нуждае от спешна помощ, освен алармирайки на телефон 112, да има възможността да извести хора на близки разстояния, притежаващи познания за оказване на долекарска помощ, но също така и семейството и приятелите му, независимо от тяхното местоположение в този момент.

"Целта ни е до третата минута да се отзовава човек, който да помага и съхрани живота на пострадалия до пристигане на медицинския екип. Освен мобилното приложение, ние искаме да образоваме и обществото ни. Да научим хората да реагират адекватно при спешни ситуации - правене на сърдечен масаж, изваждане на глътнат език, задавяне и др.", обясни Христов. Той посочи, че с IHELP  не се цели да бъде изместена функцията на телефон 112, а да бъде помощно средство.

На форума, който се проведе в зала "Май", присъстваха заместник-кметът Пепа Чиликова, представители на Община Сливен и медицински специалисти.

На кръглата маса бяха представени добри практики от функциониране на приложението в община Габрово, която е първата в България, в която се е реализирал проектът. В града има над 500 спасители-доброволци и всяка седмица се обучават жители на града за първа помощ и използване на мобилното приложение IHELP. Предстои сключване на договор и с община Пловдив.

"Следващата община, която искаме да поканим в мрежата за взаимопомощ и която да се превърне в пазител на сърца е Община Сливен. Убеден съм, че България има нужда от този проект", обяви Христо Христов.

Пепа Чиликова заяви, че със сигурност и един спасен човешки живот е от изключително значение. "Това, което силно ме впечатли при представянето на проекта, е това, че освен, че до нас може да дойде доброволец,  ще бъдем алармирани, ако наш близък е в беда", каза тя и призова медицинските специалисти да изразят своето мнение за приложението, защото те са тези, които се грижат за здравето на другите и основно първоначално спасителите-доброволци са хора като тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама