Библиотекари от 4 държави се събраха във Варна

18:03, 18 май 17 / Култура 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на библиотечната общност от цяла България, както и техни колеги от Румъния, Словения и Финландия, участват в конференцията „Младите хора, четенето и библиотеките“, която се провежда във Варна. Форумът се организира от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ в партньорство с фондация „Глобални библиотеки – България“ и Българската библиотечно-информационна асоциация и е част от календара на Варна – Европейска младежка столица 2017.

Варна е пример за изключително добро партньорство между общината и библиотеката, заяви при откриването доскорошният директор на „Пенчо Славейков“ д-р Емилия Милкова, която от дни е народен представител. „Община Варна е протегнала ръка към своите културни институти. Осъзнавайки необходимостта от промяна в сградния фонд на библиотеката, проведохме единствения досега по рода си в страната конкурс за идеен проект за новото здание”, припомни д-р Милкова и допълни, че очаква много скоро  работата по проектната документация да приключи напълно. „Иван Церов е останал в съзнанието на всички варненци като кмета, изградил сградата на театъра. Пожелавам на Иван Портних да бъде кметът, изградил библиотеката на Варна”, каза Емилия Милкова.
„Конференцията изцяло се вписва както в годината, в която Варна е носител на титлата Европейска младежка столица, така и в цялостната политика на общината, ориентирана към младите хора и приобщаването им към четенето от най-ранна възраст”, заяви кметът Иван Портних. Той информира, че в края на този месец община Варна ще стартира нов литературен младежки фестивал. „Това ще е първото му издание, но вярвам, че то ще положи началото на една дългогодишна традиция. 28 автори ще влязат в 30 училища, т.е. книгите и творците ще отидат при най-малките, за да възпитаваме в тях любов и интерес към четенето. Убеден съм, че това е и здрава основа за голямата ни цел – утвърждаването на Варна като Град на знанието. Амбицията ни е да развием Варна не само като образователен център, а и като място, където младите хора да получават добра професионална реализация”, каза кметът.
С поздравителен адрес до участниците в конференцията евродепутатът и посланик на библиотеките в ЕП Емил Радев оцени високо усилията на библиотечната общност да бъде отворена към младите хора и отговорно да работи за развитието на техния потенциал. „Варненската библиотека е добър пример как новите технологии могат да бъдат успешно интегрирани в библиотечно-информационната система и да я направят част от най-голямата дигитална библиотека на Европа – Европеана. Убеден съм, че с новата сграда на РБ „Пенчо Славейков” морската столица на България ще има онова модерно духовно пространство, каквото безспорно заслужава”, изтъкна българският евродепутат.
„Често ни питат дали младите хора четат, кое ги провокира и имат ли интерес към библиотеките. Точно на тези въпроси искаме да дадем своя отговор чрез форума”, обясни Милкова. Тя увери, че библиотекарите умеят да увличат със своя ентусиазъм и любов към книгите и четенето. „За нас обаче е важно и да оправдаем очакванията на подрастващите, да разберем изискванията им и техния поглед към работата ни. Затова във втория ден от конференцията ще вземат активно участие и много четящи млади хора, някои от които са носители на отличия от библиотечни конкурси”, каза д-р Милкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама