Пръскат срещу вредители кестеновите дървета на територията на Сливен и минералните бани

18:48, 18 май 17 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първото пръскане от трикратната дезинсекция на кестеновите дървета на територията на Сливен и Сливенски минерални бани ще се осъществи от 4 часа, тази нощ, съобщиха от Община Сливен.

„Обработката е по график и ще продължи до 12.00 часа на следващия ден”, поясни  съобщи Емилия Кючукова, главен експерт в отдел „Екология" в общината.

На територията на Сливен и Сливенските минерални бани, като тротоарни дървета или дървета в групи и масиви в парковата среда, са картотекирани 406 дървета от вида Aesculus hippocastanum (Конски кестен), на възраст между 40 и 80 години.

„Тези дървета страдат много от един вредител – Cameraria ohridella (Миниращ листов молец). Тази малка пеперуда развива четири поколения годишно. Пеперудите снасят яйцата си върху кестеновите листа, ларвите прогризват листата и се настаняват вътре, където какавидират. Този цикъл се повтаря 3 пъти за едно лято, а последните какавиди презимуват в опадалите през есента листа. Това на практика „оплешивява" кестеновите дървета. Всяко заразено листо пада и в разгара на лятото може да опадат по-голямата част от листата на дърветата. Това води до поетапно умиране на дърветата", посочи експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама