Паметен знак от марсилски камък откриха пред „Магазия 1”

19:23, 18 май 17 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Паметен знак, изработен от марсилски камък, беше открит пред входа сградата на „Магазия 1”, намираща се до Морската гара. Поводът е 114-ата годишнината на бургаското пристанище. Върху плочата е изсечен силуетът на сградата, а от двете страни са отличителните знаци на Пристанище Бургас и порта в Марсилия. Изображението символизира връзките между двете пристанища в миналото и днес. Под ръководството на Адолф Жерар, главен инженер и директор на пристанище Марсилия, пристанище Бургас изгражда своя съвременен облик и пристанищна инфраструктура. Паметният знак беше открит от изпълнителния директор Диян Димов и председателя на Съвета на директорите на пристанището Иван Капитанов. Официални гости на тържеството бяха регионалният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Ивайло Иванов, бившият бургаски депутат Иван Вълков, кап. Станимир Николов, директор на „Морска администрация”-Бургас. Много бивши и настоящи работници и служители се събраха на тържеството за годишнината на порта.

„За себе си винаги съм мислил, че първата лодка, пуснала котва на бургаския бряг е поставила началото на бургаското пристанище! Отбелязването на точната дата е календарно отчитане на славния и труден морски път на развитието на сърцето и двигателя на красивия ни град. Въодушевлението на бургаската общност през 1903-та година все още не е отминало! Ентусиазмът на обновлението все още е движеща сила на развитие!”, с тези думи се обърна към присъстващите изпълнителният директор на пристанището Диян Димов. Той посочи, че през всичките тези 114 години до сега пристанището винаги се е променяло и обновявало, благодарение на хората, които са работили тук и на желанието за развитие на държава, община и пристанищни власти. Днес Бургас разполага с модерна Морска гара, която приема хиляди пасажери от цял свят, нови терминали, съвременна претоварна техника, обслужват се различи по вид товарни кораби,а марината ежегодно е домакин на различни ветроходни форуми. „Товарите, които се обработват в пристанищния регион нарастват непрекъснато и за това не случайно пристанище Бургас е част транспортната мрежа (TEN-T) на Европейския Съюз и естествена връзка между Изтока и Запада”, допълни директорът на порта. Димов честити празника на всички присъстващи и им благодари за труда, без който пристанище Бургас днес нямаше да бъде същото.

Снимка: Пристанище Бургас

Гостите на тържеството имаха възможност да разгледат две изложби, които са подредени в една от залите на „Магазия-1”. Музикален поздрав към присъстващите отправиха от фолклорна формация „Българка” към читалище „Я.Лъскова-1905” и тракийско дружество Несебър, с художествен ръководител Дафина Налбантова. Като на всеки хубав български празник тържеството завърши с хоро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама