Красимир Каракачанов се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

19:40, 18 май 17 / Свят 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов се срещна днес в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от пресцентъра на МО, цитиран от БГНЕС.

На разговора в Главната квартира на Северноатлантическия пакт присъстваха заместник-директорът на кабинета на генералния секретар Йоргенсен и директорът по отбранителна политика в дирекция „Отбранителна политика и планиране“ Тимо Костер. От българска страна присъстваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, постоянният представител на България в НАТО посланик Иван Найденов, директорът на „Отбранителна политика“ в Министерството на отбраната Росица Димитрова.

В началото на разговора Каракачанов предаде поздрави от министър-председателя Бойко Борисов и отправи покана към генералния секретар на НАТО за посещение в България през 2018 г. Той го запозна с приоритетите на българското правителство и с основните предизвикателства, пред които страната ни е изправена в областта на отбраната.

Йенс Столтенберг изказа благодарност за приноса на България в провежданите от НАТО мисии и операции, както и за оказваната подкрепа на страните-партньори. Той приветства усилията на българското правителство за превъоръжаване на Българската армия.

Във връзка с предстоящата на 25 май в Брюксел среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО събеседниците се обединиха около важността срещата да излъчи силно послание за значимостта на трансатлантическата връзка, единството и солидарността между съюзниците и споделените ценности, които ги обединяват.

Каракачанов подчерта наличието на перспектива за постепенно увеличаване на разходите за отбраната с цел изграждане на необходимите отбранителни способности. До края на годината се предвижда да бъде разработен национален план за увеличаване на разходите за отбрана.

В контекста на борбата с тероризма Каракачанов подчерта, че това е един от основните приоритети на българското правителство. Двамата със Столтенберг се обединиха около мнението, че НАТО трябва да има по-видим принос в противодействието на тероризма.

Каракачанов ще участва в българската делегация за срещата на 25 май, която ще бъде водена от президента Румен Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама